Virussen en Kamperfoelie

Kamperfoeliethee wordt al eeuwenlang in China gedronken om verkoudheid en andere griepachtige symptomen te bestrijden. De plant zelf staat bekend om zijn heerlijke, bijna bedwelmende geur.
Verschillende onderzoeken hebben aangegeven dat een aftreksel van kamperfoelie (Lonicera japonica) de replicatie van virussen in het menselijk lichaam kan onderdrukken. De actieve verbinding of verbindingen in dit aftreksel en het mechanisme waarmee ze virale replicatie blokkeren, zijn echter lang onduidelijk gebleven.

Als we het idee accepteren dat de kamperfoelie enkele antivirale eigenschappen heeft, moet het mogelijk zijn om de exacte verbinding te identificeren. Wetenschappers hebben geprobeerd juist dat te doen. Ze identificeerden een planten-microRNA genaamd miR2911[1]. MicroRNA's zijn kleine moleculen in planten en dieren die een belangrijke rol spelen bij het beïnvloeden van de infectieroutes die verantwoordelijk zijn voor veel ziekten.

In klinische onderzoeken was dit molecuul in staat om het influenza A (H1N1) virus, het influenza A (H7N9) en het influenza A (H5N1) virus te onderdrukken. Dit suggereert dat het een breedspectrum antivirale activiteit heeft.

De wetenschappers brachten een gekookt extract van kamperfoelie naar het plasma en longweefsel van muizen die besmet waren met een Influenza A (H1N1)-virus. Resultaten toonden aan dat miR2911 zich snel bond aan het messenger RNA - het molecuul dat de genetische informatie bevat - van de twee genen die verantwoordelijk zijn voor virale replicatie. Door deze binding werd het replicatieproces geblokkeerd, waardoor het virus zich niet kon delen en vermenigvuldigen ('...effectively suppresses viral infection'.). Uiteindelijk stierf het virus dus simpelweg uit.

Maar als kamperfoeliethee werkzaam kan zijn om het delen van het Influenzavirus te remmen, zo dachten wetenschappers, zou het dan ook werkzaam zijn tegen andere virussen.

Het antwoord liet niet lang op zich wachten, want ook het Enterovirus E71 (E71) was niet opgewassen tegen kamperfoeliethee ('...effectively inhibit EV71 replication.')[2]. En ook het Varcilla Zoster Virus, dat waterpokken en gordelroos kan veroorzaken, kon zich niet meer delen nadat het was blootgesteld aan een extract van kamperfoelie ('...was inhibited significantly...')[3].
Andere planten, zoals kamille, bleken ook hoge niveaus van miR2911 te bevatten[4]. Eerder werd gedacht dat het verhitten van kamperfoelie de nuttige moleculen zou vernietigen, maar miR2911 bleek zijn eigenschappen te behouden, zelfs na koken. Dit suggereert dat het drinken van kamperfoeliethee een effectieve manier kan zijn om een virusinfectie te voorkomen of te behandelen.

De vraag is natuurlijk of het drinken van een aftreksel van kamperfoelie (of kamille) het gevreesde Coronavirus kan tegenhouden. Het antwoord is dat dit nog volstrekt onbekend is, maar het kan nooit kwaad om een kopje thee tisane van kamperfoelie of kamille te drinken.

[1] Zhen et al: Honeysuckle-encoded atypical microRNA2911 directly targets influenza A viruses in Cell Research - 2015. Zie hier.
[2] Li et al: Honeysuckle-encoded microRNA2911 inhibits Enterovirus 71 replication via targeting VP1 gene in Antivirus Research – 2018
[3] Huang et al: Honeysuckle-derived microRNA2911 directly inhibits varicella-zoster virus replication by targeting IE62 gene in Journal of Neurovirology – 2019
[4] Yang et al: Detection of an Abundant Plant-Based Small RNA in Healthy Consumers in PLoS One - 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten