Fenolrood in Vaccins?

Fenolrood is een kleurstof en wordt gebruikt om een indicatie te geven van de pH-waarde in een vloeistof. Een waterige oplossing ervan kleurt rood bij een pH  boven 8,2 (basisch) en geel bij een pH beneden 6,6 (zuur). In vaccins zit fenolrood in het Poliomyelitisvaccin (en het dtp-vaccin) en is bedoeld om aan te geven of het vaccin nog in goede staat is.

De kleur van het vaccin wordt veroorzaakt door fenolrood en mag variëren van oranjegeel tot oranjerood. Indien de kleur duidelijk geel of violet is, mag het vaccin niet worden gebruikt. Zie hier
Hoeveel fenolrood stopt de leverancier in zijn vaccin? Regels van de WHO (zie hier) eisen dat er niet meer dan een bijna verwaarloosbare 0,008 milligram in een vaccinatie mag zitten. Dat is omgerekend 8 μg.

Uiteraard zijn er weer zwakzinnigen die hel en verdoemenis verspreiden over deze kleurstof. Zonder enige kennis van zaken en niet in staat om zelfstandig onderzoek te doen worden websites volgeschreven (en overgeschreven) met volstrekt onjuiste informatie. Websites als Familie Blij en Dodelijke Leugens claimen bijvoorbeeld (in precies dezelfde bewoordingen) over fenolrood: 'Genotoxisch. Mogelijke oorzaak van lever-, nier-, hart- en luchtwegbeschadiging'.

Geen idee waar die warhoofden deze informatie vandaan hebben, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 'in the general sense, phenol red should be nontoxic to mammalian cells. Indeed, no toxicity was observed in this work when Hela cells were incubated even in a RPMI1640 solution containing up to 500 μg mL−1phenol red, which is one hundred times higher than the normal concentration of 5 μg mL−1'[1].

Met andere woorden: zelfs als je de hoeveelheid fenolrood met een factor honderd verhoogt, dan is de stof niet giftig (nontoxic) voor zoogdiercellen. De mens is een zoogdier en bestaat vrijwel volledig uit zoogdiercellen.

[1] Ying et al: Cytotoxicity of Phenol Red in Toxicity Assays for Carbon Nanoparticles in International Journal of Molecular Sciences - 2012. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten