Grafeenoxide in Vaccins?

Mensen, die nogal eens verdwalen in de duistere krochten van het internet, menen dat in sommige vaccins tegen het coronavirus grafeenoxide verstopt moet zitten. Natuurlijk ontkennen de betrokken vaccinfabrikanten dit, maar zo redeneren de mentaal verdwaalden, dat is onderdeel van het complot. Tijd voor een objectief onderzoek.
Grafeenoxide
Wat is grafeenoxide, zo zou de eerste vraag moeten luiden. Grafeenoxide is een verbinding die bestaat uit koolstof (C), zuurstof (O) en stikstof (N)[1]. Dat zijn natuurlijk volstrekt normale elementen die in ieder organisme voorkomen.

Grafeenoxide is een nanomateriaal dat ongeveer één atoomlaag dik en in twee dimensies (lengte en breedte) zeer uitgestrekt is. Bij kunststoffen kan grafeenoxide als een superdun (monomoleculair) matje over het oppervlak worden aangebracht, waardoor het kunststof veel sterker wordt.

Yup, het is een nanomateriaal en dat activeert in het algemeen de onderbuikgevoelens van mensen zonder opleiding. Nano is namelijk bij hen per definitie slecht.

Grafeenoxide in medicijnen
Omdat grafeenoxide bestaat uit koolstof, zuurstof en stikstof heeft het een perfecte biocompatibiliteit. Die term wordt gebruikt om aan te geven dat het materiaal zonder schadelijke en nadelige effecten kan bestaan naast levende cellen en weefsel. Dit wil zeggen dat het materiaal dus veilig gebruikt kan worden op of in het menselijke lichaam.

Daardoor is grafeenoxide ondertussen onderwerp van vele medische onderzoeken om te bekijken of je er bijvoorbeeld kankermedicijnen op precies de juiste plaats in het lichaam kan inbrengen[2]. Je verpakt het medicijn simpelweg in een netje van grafeenoxide en het lichaam herkent materiaal niet als 'vreemd'. Het immuunsysteem zal het daardoor niet aanvallen en het medicijn kan gezonde cellen niet beschadigen. Aangekomen in het kankergezwel lost het netje van grafeenoxide op en de chemokuur kan zijn werk beginnen.
Grafeenoxide in vaccins
Theoretisch is grafeenoxide een perfect middel om vaccins te beschermen. Precies hetzelfde effect hebben de piepkleine vetbolletjes (lipid nanoparticles) in het coronavaccin van Pfizer. Ook hier geloven sommigen dat het woord 'nano' betekent dat er nanochips in het lichaam worden gespoten.

Maar áls grafeenoxide in vaccins wordt toegepast, dan staat het gewoon op de ingredientenlijst. Daar doet niemand geheimzinnig over. Bijvoorbeeld in een nieuw influenzavaccin dat via een spray in je neus wordt ingebracht[3].

Met andere woorden: grafeenoxide is een volstrekt onschuldig materiaal dat een mooie toekomst zal in hebben in de medische wereld.

[1] Dideikin, Vul: Graphene Oxide and Derivatives: The Place in Graphene Family in Frontiers in Physics - 2019. Zie hier.
[2] Liu et al: Recent progress of graphene oxide-based multifunctional nanomaterials for cancer treatment in Cancer Nanotechnology - 2021. Zie hier.
[3] Dong et al: Intranasal vaccination with influenza HA/GO-PEI nanoparticles provides immune protection against homo- and heterologous strains in Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA -2021. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten