Antivaxxers en Nieuwe Coronavaccins

Het coronavirus is een nieuw virus. Of het nu uit een laboratorium is ontsnapt of simpelweg een natuurlijke mutatie in een vleermuis is geweest; het is nieuw. Dat betekent dat het virus – net als de meeste andere virussen – er lustig op los muteert.

Met andere woorden: het coronavirus van nu is niet meer precies hetzelfde virus als het virus van een of twee jaar geleden. Dat betekent dat je – net als bij het griepvaccin – het coronavaccin moet aanpassen aan de nieuwe situatie.
Die vernieuwde vaccins werken op dezelfde manier als de vaccins die we eerder gebruikten. Ze zijn alleen een klein beetje aangepast, zodat ze ook werken als het coronavirus verandert.

Vaccins tegen corona zijn wereldwijd miljarden keren gebruikt. Ook hebben duizenden mensen meegedaan aan onderzoeken naar de veiligheid van die vaccins. Daaruit bleek dat ze veilig zijn. De vernieuwde vaccins lijken uiteraard erg veel op de vaccins die we eerder gebruikten. Hierdoor verwachten wetenschappers dat ook de vernieuwde vaccins veilig zijn.

Echte wetenschappers willen graag blijven onderzoeken of er meer of minder bijwerkingen optreden na vaccinatie met een ietwat aangepast vaccin. Of je nu voor of tegen vaccinatie bent moet je toch toegeven dat zoiets hoort bij goede wetenschap.
Maar mensen met een beperkte geestelijke capaciteit zien dit allemaal heel anders. Die klappen direct een reactie onder een bericht van het Bijwerkingencentrum Lareb. Die reactie houdt uiteraard geen enkel verband met de tekst van het bericht. Naast de gebruikelijke kretologie plaatst iemand die zich 'onderzoeker' (alles geleerd van YouTube-filmpjes) noemt ook een tweetal screenshots bij zijn onzinnige tweet, die zouden moeten aantonen dat de vaccins tegen het coronavirus zorgden voor een dramatische verlaging van de vruchtbaarheid.

Het kostte me geen enkele moeite om het onderzoek te vinden waar deze grafiekjes uitgeknipt waren[1].

De onderzoekers kwamen op basis van de verzamelde gegevens tot de conclusie dat de tijdelijke daling van de vruchtbaarheid te maken had met het feit dat verstandige mensen een tijdje wilden wachten met zwanger worden tot dat ze voldoende gevaccineerd waren (The association between the onset of mass vaccinations and subsequent fertility decline indicates that people adjusted their behaviour to get vaccinated before becoming pregnant)

Sta je toch mooi voor gek als je jezelf 'onderzoeker' noemt. Uiteraard heeft hij me direct geblokt op sociale media, want tegenspraak is niet goed voor het kwetsbare zelfbeeld van zo'n onnozele hals.

[1] Martin Bujard, Gunnar Andersson: Fertility declines near the end of the COVID-19 pandemic: Evidence of the 2022 birth declines in Germany and Sweden in Stockholm Research Reports in Demography – 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten