Formaldehyde in Vaccins?

Op het internet circuleren te luidruchtig de meningen van antivaxxers. Dat zijn lichtgelovige mensen die menen dat vaccins slecht zijn voor de gezondheid van hun tere kinderen, al zijn ze zelf uiteraard wel gevaccineerd. Zo zouden vaccins autisme kunnen veroorzaken of zou het immuunsysteem overbelast raken door 'al' die gifstoffen die 'men' in de vaccins stopt.
Het directe gevolg van al die onzin is dat de vaccinatiegraad in Nederland al een paar jaar aan het dalen is. Dat is zeer gevaarlijk omdat baby's, die nog niet beschermd zijn door vaccinatie, beschermd moeten worden door de zogenaamde 'groepsimmuniteit'. Als vrijwel alle mensen volledig gevaccineerd zijn kunnen ze de zo kwetsbare baby's niet 'per ongeluk' met een potentieel dodelijke virusziekte besmetten.

Eén van de drogredenen om je kind niet te vaccineren is het verhaal dat er formaldehyde in de vaccins zou zitten. Formaldehyde is giftig, zo luidt de redenatie en dus laat ik dat niet in mijn kind stoppen.

We gaan de waan maar weer eens van de werkelijkheid scheiden, iets dat die ouders al veel eerder en vaker hadden moeten doen voordat ze zich een mening vormden.
[1] Is formaldehyde gevaarlijk?
Uiteraard is formaldehyde (CH2O) in hogere concentraties giftig. Het wordt dan ook als ontsmettingsmiddel gebruikt om bacteriën en schimmels te bestrijden. Als je als mens langdurig en in hoge doseringen via de lucht aan formaldehyde wordt blootgesteld kan het kankerverwekkend zijn. Formaldehyde kan ogen, neus en keel irriteren. Tevens kan er hoofdpijn en huidirritatie optreden. Formaldehyde kan een mogelijk (schadelijke) invloed op het lichaam hebben bij inname via de mond van 50-100 mg/kg per dag.

[2] Zit er fomaldehyde in vaccins?
Formaldehyde wordt tijdens de productie en opslag van vaccins gebruikt om ongewenste bacteriegroei tegen te gaan. Het wordt ook gebruikt om de gifstof van de difterie- en tetanusbacterie geschikt te maken voor vaccinatie. Vervolgens wordt de formaldehyde uit het vaccin verwijderd. Er kan een minimale hoeveelheid formaldehyde in het vaccin achterblijven. Formaldehyde kan ook aan het eind van de productie van vaccins worden toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. Het is dus zowel een reststof als een hulpstof.

[3] Hoeveel zit er dan in het vaccin?
Een dosis vaccin van 0.5 ml bevat maximaal 0.1 mg ofwel 100 μg formaldehyde (dus 0.1-0.2 mg/ml)

Is dat veel? Het menselijk lichaam maakt zelf een kleine hoeveelheid formaldehyde aan in iedere lichaamscel[1]. Formaldehyde zit van nature ook in veel fruit en groente. Die maken het zelf aan om bederf door bacteriën en schimmels tegen te gaan.

In een peer van 100 gram zit gemiddeld 6 mg ofwel 6,000 μg formaldehyde (60 mg/kg). Bij het eten van een peer krijg je dus tot 38 keer meer formaldehyde binnen dan bij een inenting. Met andere woorden: in het eerste dagelijkse fruithapje van je kwetsbare kind zit meer formaldehyde dan samen in alle vaccins die je kind ooit zal krijgen.

Denk daar maar eens over na.

[1] Burgos-Barragan et al: Mammals divert endogenous genotoxic formaldehyde into one-carbon metabolism in Nature - 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten