Latex in Vaccins?

Complotdenkers missen het vermogen om kritisch te denken, waardoor de meest groteske onzin voor waar wordt aangenomen. De meesten zijn zelfs te lui om teksten zelf te verzinnen, waardoor die vaak letterlijk van elkaar worden overgeschreven. Een soort incestueuze relatie tussen complotters.
Natuurlijk vormen vaccins een geliefd onderwerp op de zweverige sites. Onderzoek wordt niet gedaan, want stel je voor dat er informatie boven komt drijven die niet past binnen je denkraam, zoals Maarten Toonder zo creatief wist te omschrijven. Welk valide argument je ook opwerpt of tegenwerpt, het is altijd anders.

Op diverse complotsites wordt bijvoorbeeld gemeld dat er latex in vaccins verstopt zit. Zie bijvoorbeeld hier, hier, hier of hier.

Natuurlijk is het volstrekt onjuist dat latex ooit een bestanddeel van vaccins is geweest. De bron van deze bewering is dat veel medisch materiaal, zoals spuiten en verpakkingen, latex bevat. Ook medisch personeel draagt vaak latex handschoenen, al zijn die tegenwoordig veelal vervangen door exemplaren van plastic.
Die latex kan theoretisch in extreem zeldzame gevallen een allergische reactie opleveren. Jawel, dat kan in nog zeldzamere gevallen leiden tot een potentieel levensgevaarlijke anafylactische shock

In de Amerikaanse database van bijwerkingen van vaccins staan meer dan 160,000 meldingen van negatieve lichamelijke reacties als gevolg van die vaccinaties. Van al die meldingen waren er slechts 28 mogelijke allergische reacties. Dat is zo weinig dat de onderzoekers het gevaar als erg klein bestempelden..

Overigens is het immuunsysteem van heel jonge kinderen nog niet zodanig ontwikkeld dat het al direct een allergische reactie op latex zal geven. Het is hetzelfde als het tegenwoordige advies aan ouders om hun kinderen zo jong mogelijk aan pindakaas te laten wennen om zo een notenallergie te voorkomen. Je traint daarmee het immuunsysteem van je kind.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten