Aluminium in Vaccins?

Aluminium in Deodorant
Aluminium is een metaal dat wat in een verdomhoekje zit. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat het niet in deodorant thuis hoort omdat aluminium de kans op borstkanker zou verhogen. Het klinkt zo erg dat 'bewuste' mensen maar al te graag die claims overnemen. Better safe than sorry, niet waar?
Het probleem is natuurlijk dat de menselijke huid speciaal ontwikkeld is om als barrière te dienen tegen allerlei invloeden van buitenaf en dat het alleen maar vloeistof (zweet) van binnen naar buiten kan transporteren. Dus, zo hoor je jezelf als kritische denker af te vragen, wat zou het werkingsmechanisme kunnen zijn waardoor aluminium van je oksel naar je borst zou kunnen komen. Dat werkingsmechanisme is er dus niet en daarom kunnen wetenschappelijke onderzoek het verband ook niet aantonen of ontkrachten[1][2]. Dat is het lastige van wetenschap.

Wel kun je aluminium binnenkrijgen door drinkwater en je voeding. In veel voedingsmiddelen komt aluminium van nature in kleine hoeveelheden voor. Per dag krijgen we ongeveer 5 tot 10 mg aluminium binnen via onze ademhaling en voeding. Voor ons drinkwater zijn er in het Drinkwaterbesluit maximale hoeveelheden aluminium vastgelegd: maximaal 200 µg/l (ofwel 0,2 mg/l).
Aluminium in Vaccins
Aluminiumzouten in vaccins zorgen er voor dat de werkzame stoffen bij de juiste afweercellen terecht komen. Aluminium in vaccins wordt langzaam door het lichaam opgenomen. Mede daardoor blijft de concentratie aluminium in het lichaam na vaccinatie ver onder toelaatbare niveaus. 
Aluminiumverbindingen zoals aluminiumfosfaat en aluminiumhydroxide zitten in een aantal vaccins: DKTP-Hib-hepB, DKTP, DTP, Pneu, HPV, MenC en HepB. Laten we de bijsluiter van het DKTP-vaccin er eens bijpakken en onderzoeken hoeveel aluminiumfosfaat er in het vaccin verstopt zit. Het blijkt dat er 1,5 mg aluminiumfosfaat in het vaccin zit.
Maar het is de alumimium waar men zo bevreesd voor is. Aangezien aluminiumfosfaat (AlPO4) een verbinding is tussen aluminium (Al) en fosfaat (PO4) zit er slechts (1,5 mg : 2 =) 0,75 mg aluminium in de verbinding. Per dag krijgen we ongeveer 5 tot 10 mg aluminium binnen via onze ademhaling en voeding.

Met andere woorden: de hoeveelheid aluminium in vaccins is te verwaarlozen. Geloof de feiten, niet de fabels.

[1] Lewis et al: Evaluating the effects of aluminum-containing and non-aluminum containing deodorants on axillary skin toxicity during radiation therapy for breast cancer: a 3-armed randomized controlled trial in International journal of radiation oncology, biology, physics – 2014 
[2] Allam: Breast Cancer and Deodorants/Antiperspirants: a Systematic Review in Central European Journal for Public Health – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten