Difterie: Een onschuldige kinderziekte?

Er zijn tegenwoordig steeds meer zweverige ouders die geloven dat je de natuur zijn gang moet gaan als het gaat om kinderziektes. Zelf zijn ze natuurlijk allemaal wél gevaccineerd en hebben daarom nooit aan den lijve mogen ondervinden wat een besmetting met een infectieziekte betekent.
Deze keer kijken we naar difterie, een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de Corynebacterium diphtheriae, die via hoesten (of kussen) van mens op mens wordt overgebracht.

Deze bacterie scheidt een gifstof (toxine) uit en die heeft het vooral gemunt op de slijmvliezen in je keel. Daardoor zijn de eerste symptomen vaak moeilijk slikken en een zere keel. Misselijkheid, braken, lichte koorts, snelle hartslag en hoofdpijn treden ook veel op. Als de infectie zich uitbreidt naar het strottenhoofd zwelt de keel vaak op en dit maakt ademen zeer problematisch.

Komt de bacterie of de toxine in de bloedbaan terecht dan kan dat uiteindelijk leiden tot beschadiging van de hartspier (myocarditis), chronische nierschade en beschadiging van het zenuwstelsel. Onbehandeld is de ziekte vaak dodelijk.

Ooit was het de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen, maar sinds 1994 is er in Nederland geen enkel sterfgeval meer gemeld.

Normaal denkende mensen weten dat difterie niet of nauwelijks meer in ons land voorkomt als gevolg van vaccinatie met het DKTP-vaccin, dat is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders met minder goed werkende hersenen menen dat 'het doormaken van kinderziekten een positieve werking op de algehele ontwikkeling en gezondheid van het kind (heeft) en geven een langdurige of levenslange bescherming'[Bron].

Deze redenatie doet denken aan de schrijver en filosoof Terry Pratchett die schreef: 'Give a man a fire and he's warm for a day, but set fire to him and he's warm for the rest of his life.'

Difterie is namelijk niet nauwelijks meer in ons land aanwezig door de grootschalige vaccinatie daartegen. Natuurlijk claimen warhoofden dat de gevallen van difterie al decennia aan het dalen waren doordat de algemene hygiëne verbeterde. Welnu, of die hygiëne iets te maken heeft met het verminderen van de aantallen difterie is nog maar de vraag, aangezien de bacterie immers via hoesten wordt overgebracht. Niemand claimt dat je geen Influenza of Corona kunt krijgen als je persoonlijke hygiene niet optimaal is.

Intussen stijgt het aantal gevallen van difterie in Nederland alweer onrustbarend als gevolg van onverstandige beslissingen van ouders.
Wat ook waar is dat er nogal wat migranten uit Afrika en Azië in ons land terechtkomen. Die migranten zijn vaak niet gevaccineerd tegen kinderziekten als difterie en dan weet je wat er gaat gebeuren: Increase of reported diphtheria cases among migrants in Europe due to Corynebacterium diphtheriae, 2022[1].

Mijn advies is: wees een verstandige ouder en vaccineer je kind tegen difterie.

[1] European Centre for Disease Prevention and Control : Increase of reported diphtheria cases among migrants in Europe due to Corynebacterium diphtheriae, 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten