Corona en een Ontregelde Schildklier

Voor het grootste deel van de bewoners van ons land is de Coronapandemie voorbij. In mijn omgeving is het Coronavirus allang geen gespreksonderwerp meer.
Na twee lange jaren van onzekerheid bleek dat een grootschalig vaccinatieprogramma er uiteindelijk voor zorgde dat we het virus redelijk onder controle kregen. Slechts een absolute minderheid voert nog een zinloze strijd tegen vaccinaties. Het is alsof ze als een Don Quichotte tegen hun denkbeeldige windmolens strijden. Het beheerst ze nog steeds en, zoals onderzoekers al begrepen, blijkt er maar weinig verschil te zijn tussen complotdenkers, antivaxxers en paranoïde wanen.

Want wat gebeurt er als het Lareb een onschuldige tweet plaatst waarin wordt gemeld dat zij 201 meldingen hebben ontvangen van een ontregelde schilklier na Coronavaccinatie tot juni 2022. Het is onduidelijk of de coronavaccins schildklierstoornissen kunnen veroorzaken.
Als een troep jakhalzen duiken de antivaxxers op deze tweet. Scheldend en vloekend reageren ze als een wesp gestoken. Waarom wordt er geen onderzoek gedaan door het Lareb, zo vragen velen zich af.

Niemand schijnt te willen begrijpen dat het Lareb zelf geen onderzoek doet. Het Bijwerkingencentrum Lareb is het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, vaccins en andere gezondheidsproducten. Met andere woorden: Het Lareb doet niets anders dan de (mogelijke) bijwerkingen registreren en daaruit mogelijke verbanden te destilleren.

Vervolgens zijn er natuurlijk reageerders die melden blij te zijn dat ze ooit besloten hebben om zich niet te laten vaccineren te het Coronavirus, want hun schildklier zou zo maar ontregeld kunnen worden door die vaccinatie. Uit zo'n reactie blijkt weer de ultieme domheid van mensen, want uit wetenschappelijk onderzoek blijkt juist dat de schildklier door een besmetting met het Coronavirus veel vaker en ernstiger ontregeld kan worden dan door vaccinatie daartegen[1].

De conclusie van dat onderzoek luidt namelijk: 'Deze studie levert het eerste bewijs dat COVID-19 mogelijk in verband kan worden gebracht met een hoog risico op thyrotoxicose als gevolg van een systemische immuunactivatie veroorzaakt door de SARS-CoV-2-infectie'.
Een ander onderzoek toonde aan dat juist de schildklier en de hypothalamus-hypofyse-schildklier as (HPT-as) relevante doelwitten zijn van schade door het Coronavirus ('could be relevant targets of damage by SARS-CoV-2')[2].

Dus: als je schildklier je lief is, laat je je vaccineren tegen het Coronavirus.

[1] Lania et al: Thyrotoxicosis in patients with COVID-19: the THYRCOV study in European Journal of Endocrinology – 2020.
[2] Scappaticcio et al: Impact of COVID-19 on the thyroid gland: an update in Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders - 2022. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten