RS-virus: Een onschuldige kinderziekte?

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor Respiratory Syncytial Virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor.
Het klinkt zo onschuldig: een verkoudheidsvirus. Je maakt het in je brein bijna nog onschuldiger door het een virusje te noemen. Hoe vaak zal een kind later niet snotterig thuiskomen met de zoveelste verkoudheid.

Maar het RS-virus is geen onschuldig verkoudheidsvirusje. Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Voor volwassenen blijft het dan bij een verkoudheid, maar vooral bij zeer jonge kinderen kan die verkoudheid overslaan op de longen en een longontsteking is geen goed nieuws voor deze kinderen.

Jaarlijks belanden er in Nederland 150 tot 200 baby’s met dit virus op de intensive care. In ons land komen ongeveer 100 van de 1000 zieke baby’s (10%) bij de huisarts vanwege een RS-virus-infectie. Daarvan worden 10 baby’s (10%) in het ziekenhuis opgenomen. Hiervan komt één baby (10%) op intensive care IC (intensive care)) terecht. Wereldwijd is het RS-virus na malaria de tweede doodsoorzaak bij zuigelingen.

Natuurlijk hebben sommige kinderen meer kans op een ernstig verloop dan anderen, maar iedere baby kan in de problemen raken. Hoewel in ons land weinig kinderen aan een infectie met het RS-virus zullen overlijden, lijken steeds meer kinderen in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen met ernstige ademhalingsmoeilijkheden. Ze moeten daar soms langdurig aan de beademing wat weer een kans op blijvende longschade kan opleveren. Vergeet ook niet de (soms blijvende) lange termijneffecten van een besmetting: piepende ademhaling en astma.

Het RS-virus werd pas in 1956 ontdekt toen onderzoekers het in verkouden chimpansees aantroffen. Het kreeg de naam Chimpanzee Coryza Agent (CCA). Een jaar later werd het geïdentificeerd bij kinderen met met luchtwegaandoeningen. Daarna kreeg het zijn huidige naam human Respiratory Syncytial Virus (hRSV), al laat men tegenwoordig gemakshalve de 'h' maar weg.
Er bestaan twee subtypes van het Respiratory Syncytial Virus: RSV-A en RSV-B. Deze typen kunnen gelijktijdig onder de bevolking circuleren en veroorzaken precies dezelfde ziekteverschijnselen. Het virus muteert er lustig op los en men ontdekt voortdurend nieuwe varianten[1].

Zo, wat moet je als jonge ouder doen. Wil je de natuur zijn gang laten gaan en je kind een natuurlijke weerstand laten opbouwen? Ga je er blindelings vanuit dat het allemaal wel mee zal vallen? Of ga je pro-actief handelen door het nieuwe vaccin te nemen?

Recent zijn namelijk een tweetal vaccins tegen het RS-virus goedgekeurd. Die vaccins bieden bescherming tot zes maanden na de geboorte.

Vanaf 2024 kun je je kind laten beschermen door je zelf even te laten vaccineren. Betaald door Bill Gates en dus gratis.

[1] Lawless et al: Viral Genetic Determinants of Prolonged Respiratory Syncytial Virus Infection Among Infants in a Healthy Term Birth Cohort in Journal of Infectious Diseases - 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten