Kwik in Vaccins?

Op het internet circuleren te luidruchtig de meningen van antivaxxers, lichtgelovige mensen die menen dat vaccins slecht zijn voor de gezondheid van hun tere kinderen. Zo zouden vaccins autisme kunnen veroorzaken of zou het immuunsysteem overbelast raken door 'al' die gifstoffen die 'men' in de vaccins stopt.
Het directe gevolg van al die onzin is dat de vaccinatiegraad in Nederland al een paar jaar aan het dalen is. Dat is zeer gevaarlijk omdat baby's, die nog niet beschermd zijn door vaccinatie, beschermd moeten worden door de zogenaamde 'kudde-immuniteit'. Als vrijwel alle mensen volledig gevaccineerd zijn kunnen ze de zo kwetsbare baby's niet 'per ongeluk' met een potentieel dodelijke virusziekte besmetten.

Eén van de drogredenen om je kind niet te vaccineren is het verhaal dat er kwik in de vaccins zou zitten. Kwik is giftig, zo luidt de redenatie en dus laat ik dat niet in mijn kind stoppen.

We gaan de waan maar weer eens van de werkelijkheid scheiden, iets dat ouders al veel eerder en vaker hadden moeten doen voordat ze zich een mening vormden.
[1] Is kwik gevaarlijk?
Uiteraard is het element kwik (Sn) levensgevaarlijk. Een kwikverbinding is iets anders en gedraagt zich ook anders in het lichaam. Maar niet iedere kwikverbinding gedraagt zich hetzelfde.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld methylkwik is ethylkwik wél veilig en effectief in de lage concentraties die in vaccins werden gebruikt, omdat ethylkwik niet ophoopt in het lichaam, maar al binnen 7 dagen uitgescheiden wordt.

[2] Zit er kwik in vaccins?
In Nederland zit er geen kwik of kwikverbinding in welk vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma dan ook. Het heeft er ook nooit ingezeten.

Ethylkwik wordt soms nog toegepast als desinfectant om bacterievorming in het vaccin te voorkomen. Ethylkwik zit soms nog wel in de vaccins voor Influenza en Hepatitis B.

De ingrediëntenlijst van ieder vaccin bevat ook de hulpstoffen. De ethylkwik zou je moeten tegenkomen onder de naam thiomerisal, een ethylkwikverbinding die 49.6% ethylkwik bevat.

[3] Hoeveel zit er dan in het vaccin?
Maximaal zit er 0.01% ofwel 50 microgram thimerosal in een dosis, maar meestal veel minder. Omdat thimerosal voor slechts 50% uit ethylkwik bestaat, zit er dus 0.005% ofwel 25 microgram ethylkwik in het vaccin.

Is dat veel? Wetenschappers hebben berekend dat er ongeveer evenveel ethylkwik in vaccins zit als in een steak tonijn verborgen zit.
[4] Veroorzaakt ethylkwik (of thiomerisal) autisme?
Als het niet in een vaccin zit, kan het ook geen autisme veroorzaken.

Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat ethylkwik (of thiomersal) bij resusmakkaken (Macaca mulatta) geen autisme veroorzaakt[1].

[1] Gadad et al: Administration of thimerosal-containing vaccines to infant rhesus macaques does not result in autism-like behavior or neuropathology in PNAS - 2015.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten