Antivaxxers en Adrenochroom

Sommige woorden werken als een spreekwoordelijke rode lap op een stier voor sommige lichtgelovige mensen. Velen geloven dat er een aantal verschrikkelijke stofjes in vaccins verborgen zitten. Een opsomming: Aluminium, Fenolrood, Formaldehyde, Grafeenoxide, Kwik, Latex, Menselijke cellen en Nanochips.
Een ander woord dat bij hen direct tot verhitte reacties leidt, is adrenochroom. Ondanks dat in deze benaming het woord 'chrome' verborgen zit, bevat adrenochroom niet het giftige zware metaal chroom. In dit geval betekent het achtervoegsel of suffix '- chrome' niet meer dan 'kleur', afgeleid van het Oudgriekse woord khrôma (χρῶμα) 'kleur'. Adrenochroom heeft namelijk een diep violette kleur. Vandaar.

Adrenochroom is een stofje dat chemisch gefabriceerd kan worden via oxidatie (ofwel roest) uit adrenaline (of epinephrine). Dát is een medicijn dat een onmisbaar hulpmiddel is bij de behandeling van een hartstilstand of anafylactische shock. Het is daarvoor zelfs het eerste keus medicijn.

Je hebt dus een bestaande neurotransmitter, de adrenaline, waar wetenschappers wat aan gesleuteld hebben in de hoop dat het een werkzaam kon zijn bij een ander ziektebeeld. Adrenochroom was namelijk tussen de jaren '50 en '70 van de vorige eeuw het onderwerp van wat onderzoek om te bekijken of het een mogelijk medicijn tegen schizofrenie kon opleveren. Het bleek onwerkzaam te zijn, maar veroorzaakte wél psychotische reacties, zoals een denkstoornis en derealisatie[1].

Echter, is sommige groepen circuleren tegenwoordig waanideeën over adrenochroom. Vooral mensen, die aan de uiterste rechterkant van het ideologische spectrum staan (Qanon en Pizzagate), geloven dat 'de elite' (whatever that means) grootschalig kinderen ontvoert om uit het kinderbloed de adrenochroom te oogsten. De malloten geloven dat adrenochroom hen de 'eeuwige jeugd' geeft[2]. De theorie heeft echter oude wortels: wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het een afgeleide is van anti-semitische rituele fantasiën[3]. En die vinden altijd een vruchtbare voedingsbodem bij treurige extreemrechtse mensen.

Je zou je eens kunnen afvragen waar al die ontvoerde kinderen zijn gebleven. Ieder verdwenen kind levert immers massale interesse van de media plus zoektochten van bezorgde ouders op. Mensen, die in deze onzin geloven, horen eigenlijk liefdevol verpleegd te worden in een lommerrijke omgeving. Spijtig dat adrenochroom niet werkzaam bleek te zijn tegen schizofrenie.
Je kunt je adrenochroom overigens probleemloos bestellen bij gespecialiseerde groothandels. Het wordt chemisch aangemaakt door diverse biotechbedrijven. Het is geen verboden stof en een onderzoeker of laborant mag het daardoor ook gewoon online bestellen. Zie (bijvoorbeeld) hier.

[1] Smythies: The adrenochrome hypothesis of schizophrenia revisited in Neurotoxicity Research - 2002
[2] Thomas: How QAnon uses satanic rhetoric to set up a narrative of ‘good vs. Evil’ in The Conversation – 2020. Zie hier.
[3] Miroslav Vrzal: Qanon as a Variation of a Satanic Conspiracy Theory: An Overview in Theory and Practice in English Studies - 2020

Geen opmerkingen:

Een reactie posten