Polio: Een onschuldige kinderziekte?

De officiële naam van polio is poliomyelitis. Het is een besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Er zijn drie serotypes bekend: types PV-1, PV-2 en PV-3, al kunnen er nog onbekende serotypes verstopt zitten in diverse dieren.
Hoewel de meeste gevallen zich beperken tot wat griepachtige verschijnselen kunnen er in een deel van de gevallen ernstige symptomen voorkomen. Denk aan blijvende verlammingsverschijnselen en zelfs overlijden is niet uitgesloten. Jaren na de eerste, milde besmetting kan er nog een zeldzaam bijverschijnsel optreden: het post-polio syndroom[1]. Dat kenmerkt zich door een langzaam toenemende spierzwakte.

Polio bestaat al duizenden jaren en gevallen zijn zelfs in kunstwerken terug te vinden. Grote uitbraken vonden plaats aan het eind van de 19de eeuw in Europa en de USA, vermoedelijk doordat mensen steeds meer opeengepakt in grote steden gingen wonen. Het werd een van de meest gevreesde kinderziektes.
Tijd om op te treden, zo dachten de autoriteiten. Het probleem was dat men nog geen idee had van de ziekteverwekker en men meende dat de ziekte werd overgebracht door muskieten. Om die muskieten te bestrijden begon men in Amerika met het overdadig spuiten met DDT. Dat werkte, maar het had een paar onbedoelde neveneffecten. De muskieten werden al snel resistent tegen het middel en de DDT werd verdacht van het veroorzaken van kanker bij mensen.

Nadat er in de jaren 50 van de vorige eeuw vaccins tegen het poliovirus beschikbaar kwamen nam het aantal gevallen van polio snel af. Er bestaan twee soorten poliovaccins: eentje met een geïnactiveerd virus en eentje met een verzwakt virus. Het vaccin met het verzwakte virus kan, in heel zeldzame gevallen, zorgen voor een besmetting, vandaar dat thans de voorkeur wordt gegeven aan vaccineren met het geïnactiveerde (dode) virus.

Polio de wereld uit is geen utopie, want het virus komt alleen bij (of in) de mens voor. Nog even doorzetten met vaccinaties en het is gelukt, zo zou je denken, maar de werkelijkheid is weer eens weerbarstiger. Als gevolg van wappies en hun zwakzinnige denkbeelden zijn in 2022 de gevallen van polio weer aan het toenemen. Zelfs in de USA is er weer een geval: iemand die gevaccineerd was met het verzwakte vaccin en die een ongevaccineerd persoon besmette.
Als je wappies een grafiek laat zien waaruit onomstotelijk blijkt dat sinds 1910 het aantal besmettingsgevallen na het grootschalig vaccineren tot vrijwel nul zijn gedaald, zal hij je direct een andere grafiek tonen waaruit het tegendeel zou moeten blijken.
De complotter zal zijn waanidee willen aantonen dat het niet de vaccins waren die zorgden voor een sterke afname van de poliogevallen, maar dat juist het gebruik van DDT het getoonde effect had. En DDT is niet effectief tegen virussen, slechts tegen muskieten. Bovendien snappen laagopgeleide wappies snappen niet hoe je een grafiek moet lezen en zien slechts wat ze willen zien.

Bescherm je kind en laat het vaccineren tegen polio.

[1] Tiffreau et al: La rééducation du syndrome post-polio in Annals of Physical and Rehabilitation Medicine - 2010. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten